Chceme fotovoltaické elektrárny v Kravařích?

Publikoval(a) Nová Síla Kravař dne

Dne 6.9.2021 proběhlo pracovní jednání zastupitelů, na kterém jsme byli informováni o snaze ČEZu vybudovat v Kravařích fotovoltaické elektrárny. Na tomto jednání byl přítomen zástupce společnosti ČEZ. V současné době se připravuje útlum tepelných elektráren, a proto ČEZ považuje za nutné hledat jiné zdroje elektřiny, které by měly být z udržitelných zdrojů. Domníváme se ale, že tuto problematiku by měl řešit stát a nikoli obce.

Na jednání nám bylo zástupcem společnosti ČEZ sděleno, že mají zájem o 3 lokality – okolí Nového Dvora, pole mezi Hanůvkou a Štěpánkovicemi a pole u cyklostezky (viz mapa). Se zemědělci, na jejichž pozemcích by fotovoltaické panely měly stát, je ČEZ údajně již dohodnut na pronájmu pozemků (tyto pozemky snad již mají být schváleny krajem). A právě zemědělci, jejichž pozemků se to týká, žádají město o změnu územního plánu.

Na nás zastupitelích teď leží rozhodnutí, zda změnu územního plánu schválíme a umožníme možnost vybudování těchto elektráren, které jistě naruší estetiku daného prostředí. Jedná se o dlouhou dobu 30ti let s možností prodloužení o dalších 10 let.

Jistě se ptáte, co z toho město bude mít? Pro město by ročně do rozpočtu přibylo cca 400 000 Kč (4 000 Kč/ha), což není nijak závratná částka vzhledem k celkovému rozpočtu města. Jednání o vybudování fotovoltaických elektráren neprobíhá jen v Kravařích, ale také např. ve Velkých Hošticích, Píšti, Vřesině či Dolním Benešově. Hovořilo se také o možnosti 4. lokality, a to na bývalé skládce na Olšinkách. Zde zatím není nic krajským úřadem předschváleno.

Závěrem chceme říci, že celé jednání bylo spíše obecné, zatím nemáme k dispozici materiály pro chystané zastupitelstvo, které jak doufáme, budou podrobnější a umožní nám vytvořit si jasný názor na věc. Zatím jsme spíše zdrženliví. Považujeme ale za nutné informovat veřejnost o tomto (možném) velkém zásahu do krajinného rázu našeho města. Vše se bude řešit na nejbližším jednání zastupitelstva města Kravaře, které proběhne ve středu 22.9.

A co si o této možnosti myslíte vy?

Kategorie: Aktuality

4 komentáře

Lenka · 13. 9. 2021 v 22:12

Zbytečně zastavěná úrodná půda. Jestli fotovoltaika proč nevyužít rovných střech nad školou, tělocvičnou, zdravotnickým střediskem atd. Zbytečně cpát obludnosti do přírody.

Petr Benýšek · 13. 9. 2021 v 22:18

Myslím, že by se neměla orná půda využívat k těmto účelům. Spíše bych využil jiné umístění…skládka na Olšinkách mi přijde jako daleko vhodnější lokalita. Další možnosti jsou střechy budov, hal…i když v Kravařích moc velkých ploch na střechách moc není…

Jana Harazimová · 22. 9. 2021 v 16:47

Dobrý den. Jsem rodačka z Kravař a bydlím ve Štěpánkovicích. Představa, že budu chodit po cyklostezce a místo přírody se budu dívat na nějakou elektrárnu, je děsivá!!! Energie je potřeba, ale tato lokalita mi připadá velmi nevhodná. Ráz krajiny se úplně změní a to mě děsí. Nelíbí se to nikomu v mém okolí ! Jana Harazimová

Petr Balarin · 23. 9. 2021 v 12:15

Dobrý den,
je opravdu smutné, že toto neví ani lidé okolních obcí. Takto závažný zákrok do krajiny by se mělo vědět. Myslím si, že těchto pár korun co připutuje do pokladny je vůči přírodě pár drobných korun. Jen proč se nevyužívají jiné plochy pro vytvoření elektráren ( střechy, parkoviště u obchodních center atd. ). Snad se ještě dá proti tomuto kroku bojovat.
Pěkný den.
Petr Balarin

Komentáře nejsou povoleny.